Betalningsanmärkningar

Det finns sätt att undvika att få betalningsanmärkningar!

Ett exempel från mitt konsultarbete

Bakgrund: Ett tjänsteföretag där ägarna arbetade väldigt mycket. De hade haft sitt företag i över 15 år. De tyckte att det fungerade – ”bättre förr, nu inte lika bra”.
De hade betalningsanmärkningar och hade inte kunnat betala skatter i tid.
För att lätta på penningbristen, berättade ägaren för mig, att han skulle gå till banken och ta ett nytt lån.
Jag sade till honom att min erfarenhet säger att han inte kommer att få något lån. Jodå, sade han, vi har betalt våra amorteringar och räntor i tid och vi har så bra förbindelser, så det är klart att vi får ett nytt lån.

Efter ett par dagar ringde han mig och bad mig hjälpa dem. Banken hade sagt upp lånen och fryst kontona (=alla pengar som kom in på checkkontot behöll banken och företagaren kunde inte göra några utbetalningar).

Efter att jag hade haft förhandlingar med banken, tillsammans med företagaren, tog banken tillbaka uppsägningen av lånen, men behöll bankkontona frysta. Utan pengar att betala löner, fakturor och skatter går ju ett företag i konkurs. Det vi vann var lite tid genom att lånen inte behövde betalas omgående utan att lånen rullade på som vanligt.

De frysta bankkontona gjorde vi en lösning på och sedan gjorde vi om mycket i företaget, företaget rekonstruerades, man måste ju ha vinster. T.ex. marknadsföringen gjordes om och intensifierades.

Kronofogden var ett problem. De ville inte acceptera längre betalningstider för skatterna (företaget hade dragit på skatterna tidigare) så jag förhandlade i tingsrätten och 2 gånger gav tingsrätten oss rätt; företaget fick förlängningar i tid med betalning av skatterna.
Tack vare det kunde företaget överleva och slippa gå i konkurs och ägarna slapp att bli privat skuldsatta. Företaget fungerar nu bra och rullar på som det ska med en vinstmarginal över 10 % och en mycket god likviditet.

Betalningsanmärkningar

Det får man inte från kronofogden utan det är uppgifter som samlas in från kronofogden av inkassobolag. Det är sedan inkassobolag som ger ut uppgifterna om betalningsanmärkningar. Kronofogden gör bara sitt arbete; att registrera kraven på obetalda skulder och sedan försöka driva in dessa. Det är många som köper dessa uppgifter bl.a. bankerna.

Oftast får man krav från inkassobolag först och om man inte betalar går det till kronofogden, vilket medför att en betalningsanmärkning görs. Det finns sätt att undvika att få en betalningsanmärkning, så ring 0705-42 66 24, eller maila mig, en första kontakt kostar ingenting och är konfidentiell.

Inkassobolag

Jag förhandlar ofta med inkassobolag i Sverige och över hela Europa, och det är en fördel att veta hur de fungerar och hur deras regelsystem är. Det kan Du ha nytta av.
T.ex. vad innebär det juridiskt när man gör en avbetalningsplan för en faktura. Det finns alternativ.

Finansbolag – Ett exempel från mitt konsultarbete

En privatperson ringde mig. De, ett gift par, hade en gammal skuld till ett finansbolag eftersom de hade tecknat borgen till ett bensinbolag för inköp av diesel till sitt företag. När deras bolag gick i konkurs ca 10 år tidigare satt de med en skuld som de inte kunde betala och som hade växt med ränta på ränta och avgifter till ca 1 miljon kronor.
Varje år gjorde kronofogden utmätning. De hade det verkligen svårt och familjen var hårt pressad.

De bad mig ta uppdraget att försöka lösa upp det hela. De kunde inte leva så här!
Tidigare hade de haft en jurist i domstol för att försöka komma ifrån skulden som de inte kunde betala.
De hade haft en revisor som också försökt hjälpa dem och till slut fick de tag i mitt telefonnummer. Jag hade ingen hemsida då.
Jag förhandlade med finansbolaget och resultatet blev att de kunde betala en mindre del av skulden och resten slapp de betala. Äntligen var de fria!

Det är avgörande att veta hur finansbolag fungerar internt och att vara van vid förhandlingar. Har Du problem eller kanske ska ta kontakt med ett finansbolag i något ärende, då föreslår jag att Du ringer mig, 0705-42 66 24.

Kronofogden

En statlig myndighet vars uppgift är att driva in skulder som inte är betalda. Det finns sätt att undvika att hamna i kronofogdens register och därmed undvika att få dessa besvärliga betalningsanmärkningar, som förstör möjligheter att få bankkrediter och även leverantörskrediter.

När Du får ett papper från kronofogden, så innan Du svarar eller gör någonting överhuvudtaget, så föreslår jag att Du ringer 0705-42 66 24 eller mailar mig. En första kontakt är utan kostnad och alltid konfidentiell.

Banker

De köper uppgifterna om betalningsanmärkningar och ser allvarligt på dessa när de gör en kreditbedömning.

Leverantörer

En del leverantörer köper uppgifterna om betalningsanmärkningar eller ringer till kronofogden för att kontrollera Ditt företag.
Att Du gör en kontroll när Du själv ska göra affärer är något som jag rekommenderar. Då vet Du i alla fall en del om kundföretaget.

Har Du betalningsanmärkningar så kan det innebära att Du får betala i förskott, göra en delbetalning i förskott, teckna borgen privat eller något annat som gör leverantören säker på att han får betalt.

Följ oss gärna

Kontakt

Telefon

0705-42 66 24

E-post

bengt.hedberg1@gmail.com